0

X
Zatvori
Početna
DJEČJE KNJIGE
IGRAČKE
AUDIO I VIDEO
Brendovi
Akcije
Noviteti
Košarica
O nama / Kontakt
BLOG
B2B
 Facebook
 Instagram
 Youtube
Početna  /  Blog  /  MONTESSORI METODA: ZNAČAJ ZA RAZVOJ DJETETA

MONTESSORI METODA: ZNAČAJ ZA RAZVOJ DJETETA

MONTESSORI METODA: ZNAČAJ ZA RAZVOJ DJETETA
MONTESSORI METODA: ZNAČAJ ZA RAZVOJ DJETETA

Montessori Metoda predstavlja inovativni pedagoški pristup koji se temelji na promicanju sveobuhvatnog razvoja djeteta, obuhvaćajući njegov fizički, društveni, emocionalni i intelektualni razvoj. Ova metoda, koju je razvila dr. Maria Montessori početkom 20. stoljeća, postala je sve popularnija kao alternativa tradicionalnim obrazovnim metodama.

Prednosti Montessori Metode


Metoda Montessori nudi niz prednosti za razvoj djeteta, kako u akademskom tako i u društvenom smislu. Evo nekoliko ključnih prednosti koje čine ovaj pedagoški pristup izuzetno popularnim:


Prilagođeno učenje: Montessori metoda omogućava djeci da uče u vlastitom ritmu i usmjeravaju se prema područjima koja ih zanimaju. Ovaj individualizirani pristup pomaže djeci da dublje razumiju gradivo i izgrade samopouzdanje u svoje sposobnosti.
Poticanje kreativnosti: Montessori metoda potiče kreativnost i razvoj kritičkog razmišljanja kroz otvorene aktivnosti i samostalno učenje. Djeca imaju priliku istraživati vlastite interese i razvijati jedinstvena rješenja za probleme, potičući kreativnost i inovaciju.
Razvoj samostalnosti: Montessori metoda temelji se na razvoju samostalnosti kod djece. Kroz aktivnosti kao što su postavljanje vlastitih radnih prostora, odabir vlastitih aktivnosti i sudjelovanje u praktičnim vještinama poput kuhanja i čišćenja, djeca uče biti samostalna i preuzeti odgovornost za svoje učenje. Ovaj osjećaj neovisnosti može se prenijeti na druge aspekte njihovih života, pomažući im da postanu samopouzdaniji i otporniji pojedinci.
Mješovite dobne učionice: U Montessori učionicama djeca različitih dobnih skupina grupiraju se zajedno, što potiče socijalizaciju i suradnju između učenika te razvija osjećaj zajednice. Starija djeca mogu djelovati kao mentori mlađim kolegama, dok mlađa djeca imaju priliku učiti od starijih učenika. Ovo mješovito okruženje omogućava i više individualiziranu nastavu jer učitelji mogu raditi s manjim grupama na različitim nivoima.
Učenje kroz praksu: Montessori metoda naglašava učenje kroz praktične aktivnosti i materijale. Ti materijali su dizajnirani tako da omogućavaju djeci samopopravak, što znači da djeca mogu učiti samostalno prepoznajući vlastite greške i pronalazeći načine kako ih ispraviti. Ovakav pristup učenju je angažiran i potiče dublje razumijevanje aktivnosti.

Značaj Montessori igračaka


Montessori igračke su ključni aspekt ovog pedagoškog pristupa. One su posebno dizajnirane kako bi podržavale principe Metode Montessori i poticale razvoj djece. Montessori igračke obično su izrađene od prirodnih materijala i namijenjene su poticanju kreativne igre, razvoja kritičkog razmišljanja te rješavanja problema. Osim toga, ove igračke potiču razvoj fine motorike i koordinaciju ruku i očiju kod djece. Montessori igračke nisu šarene niti elektronične, već se fokusiraju na jednostavnost i poticanje djece da koriste svoju maštu i kreativnost.


Kako izabrati Montessori igračku


U uzbudljivom svijetu ranog djetinjstva, odabir pravih igračaka nije samo za zabavu i igru – radi se o ulaganju u rast vašeg djeteta. Montessori igračke nisu vaš uobičajeni odabir; pažljivo su odabrani za poticanje učenja, neovisnosti i kreativnosti. Pitate se kako pronaći savršenu Montessori igračku za svog mališana?
Pojednostavimo:
Razmatranja prikladna za dob

Montessori igračke dizajnirane su da zadovolje razvojne potrebe različitih dobnih skupina.
Za dojenčad i bebe razmislite o igračkama koje angažiraju njihova osjetila, poput mekanih zvečki i igračaka od teksturiranog materijala.
Mala djeca, s druge strane, imaju koristi od igračaka koje potiču kretanje i koordinaciju, poput kocki i prstenova za slaganje.
Predškolci napreduju sa složenijim zagonetkama, umjetničkim priborom i aktivnostima koje potiču kognitivni razvoj.


Materijal i tekstura


Montessori igračke obično koriste prirodne stvari kao što su drvo, tkanina, pa čak i metal. Ovi materijali daju osjetilno bogat osjećaj i povezuju djecu s prirodom. Odaberite igračke različitih tekstura kako biste poboljšali djetetov osjet dodira i potaknuli dublje istraživanje.
To je posebno važno za rani razvoj i djecu koja tek kroče u svijet Montessori igračaka.


Otvorene nasuprot zatvorenim igračkama


Montessori igračke njeguju pristup koji potiče djecu da koriste svoju maštu - to se nazivaju otvorenim igračkama. Nemaju određenu namjenu, što znači da djeca mogu istraživati ove igračke i koristiti ih kako žele. To potiče kreativnu igru i omogućuje djeci razvoj kreativnosti, neovisnosti i kognitivnih sposobnosti.
S druge strane, zatvorene igračke imaju specifičnu svrhu. Ove vrste igračaka obično se fokusiraju na jedno razvojno polje, poput kognitivnog razvoja. Jedan dobar primjer ove vrste je zagonetka, koja ima svrhu - riješiti je.
Obje ove vrste imaju obrazovnu svrhu i mogu se pronaći u Montessori okruženju.


Montessori igračke za različite razvojne faze


Posebno dizajnirane za kognitivni, motorički, jezični i socijalno-emocionalni razvoj, Montessori igračke pružaju obrazovni pristup rastu vašeg djeteta. U tom svjetlu, istražimo idealne Montessori igračke za svaku ključnu prekretnicu.


Kognitivni razvoj: Kako biste potaknuli vještine razmišljanja, upoznajte svoje dijete sa zagonetkama, igrama spajanja, blokovima za izgradnju i razvrstavanjem oblika. Ove su igračke vrlo popularne u ranoj fazi učenja, gdje djeca više istražuju. Štoviše, učenje boja i oblika stvorit će snažnu osnovu za vještine rješavanja problema u budućnosti, a Montessori igračke savršene su za to.
Razvoj motoričkih vještina: fine motoričke vještine obično se najbolje uvježbavaju s igračkama za uvlačenje perli i vezanje. S druge strane, daske za ravnotežu i strukture za penjanje najbolje su za grubu motoriku. Ove aktivnosti poboljšavaju koordinaciju i kretanje, pospješujući fizički razvoj.
Socijalni i emocionalni razvoj: Kada je riječ o socijalnim i emocionalnim vještinama, najviše utjecaja ima odgajatelj/roditelj. Međutim, korištenje Montessori igračaka poput drvene duge ili puža može poboljšati vrijeme igre i omogućiti djetetu da se više poveže s roditeljem.